Lettergrootte | aA | aA

Fietstest (fietsergometrie)

Fietsergometrie is een inspanningsonderzoek waarbij uw hartritme geregistreerd wordt en uw bloeddruk regelmatig gemeten wordt terwijl u op een hometrainer fietst. Tijdens het onderzoek wordt uw hartritme gevolgd op een monitor  en wordt er elke minuut een ECG gemaakt (een zogenaamd hartfilmpje). De cardioloog krijgt zo informatie over het functioneren van uw hart tijdens inspanning.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Het is wel aan te bevelen ruimzittende kleding te dragen en stevige schoenen. Dames kunnen beter geen strakke rok dragen. Bent u in het bezit van sportkleding, dan kunt u deze meenemen. U kunt zich in de kleedruimte omkleden.
Het is verstandig om voor het onderzoek normaal te eten (zoals u gewend bent).

fiets.jpg
 


Melden
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de polikliniek cardiologie. Heeft u een afspraak in  het MCL, dan meldt u zich bij route 52 op de eerste verdieping. Heeft u een afspraak in MCL Harlingen, meldt u zich dan bij balie H.

U heeft een geldig ponskaartje nodig voor uw bezoek aan de polikliniek. Als uw gegevens niet meer kloppen, kunt u een nieuw ponskaartje laten maken bij de ponskaartjesbalie bij de ingang van het ziekenhuis.

Gang van zaken tijdens het onderzoek
De hartfunctielaborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. Daar legt de laborant de gang van zaken uit.

U ontkleedt uw bovenlichaam en neemt vervolgens plaats op de hometrainer. De laborant spuit geleidingsvloeistof op de huid en bevestigt elektroden (zuignapjes) op uw borst en rug, zodat uw hartritme kan worden geregistreerd. U krijgt de band van de automatische bloeddrukmeter om uw arm.

Als de laborant dit aangeeft, begint u met fietsen. De laborant geeft aan hoe snel u moet fietsen. Tijdens het fietsen verhoogt de laborant de weerstand van de fiets zodat het fietsen steeds zwaarder gaat.

Tijdens het fietsen wordt uw hartritme geregistreerd en wordt uw bloeddruk gemeten. De band om uw arm wordt regelmatig opgeblazen om uw bloeddruk te meten.

Het is erg belangrijk dat u eventuele klachten tijdig meldt. Dit bespreekt de laborant met u.

De laborant geeft aan wanneer u kunt stoppen met fietsen. Na de inspanning blijft u nog enkele minuten in rust op de fiets zitten. Ook nu wordt uw hartritme nog geregistreerd en uw bloeddruk gemeten. Hierna koppelt de laborant u van de apparatuur af.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 20 minuten, waarvan u ongeveer 5-10 minuten fietst.

Na het onderzoek
U kunt zich nu opfrissen of douchen. Een handdoek is aanwezig. Vervolgens neemt u plaats in de wachtkamer of, als u bent opgenomen, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag
In principe bespreekt de cardioloog na afloop van het onderzoek de uitslag met u. In enkele gevallen is dit niet mogelijk en volgt bespreking later.

Bent u opgenomen in het MCL dan bespreekt de zaalarts de uitslag met u op de afdeling.

Risico’s
Tijdens het onderzoek kunnen klachten ontstaan, zoals pijn op de borst. Er is altijd een cardioloog aanwezig op de polikliniek, die u zonodig behandelt.

Afsprakenbureau polikliniek cardiologie
MCL/MCL Harlingen 058 - 286 62 20
(op werkdagen van 9.00-14.00 uur)

 

©MCL juni 2005