Lettergrootte | aA | aA

Afdeling cardiochirurgie MCL

Op de afdeling  cardiochirurgie (R) worden patiënten opgenomen om de volgende redenen:

  • Hartoperatie: CABG- of klepoperaties
  • Controle na CAG (hartkatheterisatie)

pre ok gesprek goed 3.jp


Afdeling R maakt deel uit van het Hartcentrum. Tot het Hartcentrum behoren eveneens afdeling P (cardiologie) en afdeling S (hartbewaking).

Welke medewerkers komt u tegen?


Op de verpleegafdeling cardiologie komt u onder andere tegen: cardioloog, cardiothoracaal chirurg, zaalarts, verpleegkundigen, verpleegkundigen in opleiding, afdelingssecretaresse, voedingsassistente en facilitaire medewerkers.

In elke dienst is er een verpleegkundige verantwoordelijk voor de patiëntenzorg. Hij/zij is aanspreekpunt voor de patiënt, de familie en alle specialisten die betrokken zijn bij de zorg.

Het kan gebeuren dat u op de verpleegafdeling wordt behandeld door een andere cardioloog/cardiothoracaal chirurg dan degene waar u poliklinisch onder behandeling was. De cardioloog loopt twee keer per week visite. De andere dagen loopt de zaalarts (arts-assistent) visite.

De arts-assistenten, nurse practitioner (NP) / Physician Assistant (PA) werken onder supervisie van de cardiochirurg. Zij lopen dagelijks visite.

Co-assistenten zijn medisch studenten in het laatste jaar van hun studie. Zij doen praktijkervaring op en werken onder supervisie van de arts-assistent en de specialist.

Het kan handig zijn om de vragen die u heeft op te schrijven. U kunt dan uw vragenlijstje met de cardioloog doornemen, zodat u zeker bent dat alles aan de orde komt. U kunt met uw vragen ook terecht bij de zaalarts. Die heeft dagelijks contact met de cardioloog. Mogelijk vindt de cardioloog het nodig om zich te laten adviseren door een arts van een ander specialisme. In dat geval vindt overleg met u plaats.

De fysiotherapeut komt dagelijks bij de patiënt langs.

Bezoek op afdeling R
- De patiënt heeft de mogelijkheid bezoek te ontvangen van 14.30 tot 16.30 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Daarnaast is er in het weekend een extra bezoekmogelijkheid van 10.00 tot 12.00 uur. Afwijkende bezoektijden zijn alleen mogelijk in overleg met de verpleegkundige.
- Om de rust op de kamer zoveel mogelijk te handhaven mogen er niet meer dan twee bezoekers tegelijk aanwezig zijn bij het bed.
- Wij adviseren de patiënt via de contactpersoon te laten regelen wie wanneer op bezoek komt.
- Behandeling en verzorging gaan ook tijdens bezoektijden gewoon door. Het bezoek dient op die momenten even de kamer te verlaten.
- Meegebrachte bloemen kan het bezoek in een vaas zetten in de '’bloemenhoek’ tegenover kamer 12. Een medewerker van de Unie van Vrijwilligers (UVV) komt door de week elke ochtend langs om de bloemen te verzorgen en eventueel fruit klaar te maken.

Contactpersoon
Het is gebruikelijk dat er één persoon als contactpersoon optreedt, bijvoorbeeld een familielid. Deze onderhoudt de telefonische en mondelinge contacten met de afdeling. Hij of zij kan ook andere familieleden of bekenden informeren over de toestand van de patiënt.


Indeling van de dag
Tussen 7.30 en 8.30 uur is er een ontbijt Daarna krijgt de patiënt medicijnen, vinden dagelijkse medische controles plaats door de verpleging en kan de patiënt zich wassen. Vanaf 9.00 uur lopen de arts-assistenten en/of chirurg hun visite.

De koffie wordt geserveerd vanaf 9.30 uur. Door de week komen medewerkers van de Unie voor Vrijwilligers (UVV) elke ochtend langs om bloemen en fruit te verzorgen.

Gedurende de dag heeft de patiënt, afhankelijk van de medische situatie, onderzoeken en therapieën. Hierover wordt hij/zij uitgebreid geïnformeerd.

Tussen 12.30 en 13.00 uur is er een broodmaaltijd.

Om 14.00 en 16.00 uur komt een facilitair medewerkster langs met thee, koffie en frisdrank.

De warme maaltijd wordt geserveerd tussen 17.30 en 18.00 uur. Om 19.30 uur krijgt de patiënt koffie en thee geserveerd en om 22.00 uur kan hij/zij nog iets drinken naar keuze.

Telemetrie
Als de patiënt aangesloten is aan telemetrie-apparatuur (= hartritmebewaking via een zender), dan heeft hij een beperkte bewegingsvrijheid.

Ontslag
Ontslag vindt plaats rond 10.00 uur. Soms kan door onvoorziene omstandigheden van deze tijd worden afgeweken.


Afdeling R telefoon: (058) 286 78 24