Lettergrootte | aA | aA

Revalidatie en herstel

Verband om de operatiewond

Bewegen is eng

De fysiotherapeut helpt u

Revalidatie na ontslag

Revalidatie Friesland

  

Wanneer u op de verpleegafdeling komt na de openhartoperatie begint uw revalidatie echt. De eerste dag komt u al, rustig aan, uit bed. Onder begeleiding van de verpleegkundige of fysiotherapeut. Dit doen we zo, omdat het belangrijk is dat u weer snel in beweging bent en slijm goed ophoest. Hiermee voorkomt u complicaties, zoals een longontsteking. Als hoesten nog pijnlijk is, kunt u pijnstillers vragen. De daaropvolgende dagen zullen de verpleegkundigen u stimuleren om zoveel mogelijk activiteiten zelf te doen.

 

fitesen.JPG

Verband om de operatiewond

Operatiewonden aan uw borst en uw benen (indien u omleidingen hebt gekregen), worden na de operatie verbonden. Dagelijks bekijken en verzorgen we de wonden. Er wordt geen verband meer aangebracht als de wonden goed genezen.

Indien u een operatiewond aan uw been heeft, wordt een steunkous gedragen. Voor u gaat slapen moet u wel deze kous uitdoen.
 

elastische kous.jpg

Bewegen is eng

We raden u streng aan om, ongeacht de eventuele hinder, goed te bewegen en slijm op te hoesten. Na de operatie durft men zich vaak niet in te spannen. Doordat u activiteiten weer leert uitvoeren, ervaart u dat angst om te bewegen ongegrond is. Wij raden u ten zeerste aan om aan deze activiteiten deel te nemen. Uit ervaring weten wij dat het herstel er aanzienlijk door wordt bevorderd. Daarnaast kunt u uw dagelijkse activiteiten thuis weer sneller hervatten. Het borstbeen en de wond zijn zo goed vastgezet dat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Handig hulpmiddel is een klein kussentje om de wond te steunen bij het hoesten.Als u een bepaalde activiteit nog te zwaar vindt kunt u natuurlijk de hulp van een verpleegkundige inroepen De derde dag na de operatie krijgen patiënten wel eens een dip. Dit is over het algemeen met een dag weer over.

De fysiotherapeut helpt u

De fysiotherapeut helpt u ongeveer de derde dag na de operatie bij uw activiteitenopbouw. Activiteiten als lopen en traplopen passen we aan uw mogelijkheden op dat moment aan.

 

zusters in lift.jpg

 

Revalidatie na ontslag

Na ontslag uit het MCL overlegt uw cardioloog met u op welke wijze u verder revalideert. Wellicht komt u in aanmerking voor hartrevalidatie.

Revalidatie Friesland

Revalidatie Friesland heeft in het Medisch Centrum Leeuwarden een eigen afdeling voor poliklinische behandeling. Naast de gebruikelijke revalidatie is deze locatie ook gespecialiseerd in hartrevalidatie. In Leeuwarden werkt Revalidatie Friesland nauw samen met de specialisten van het MCL.

Lees hier de folder.

 

Adresgegevens:

Revalidatie Friesland
Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden
Tel.: (058) 2866260