Lettergrootte | aA | aA

Opname en voorbereiding openhartoperatie

Als alle onderzoeken achter de rug zijn, kunt u worden opgeroepen voor de operatie. Ongeveer een week van tevoren krijgt u een telefoontje van het planningsbureau. Zij spreken met u de datum voor de operatie af. Ook kunt u met hen bespreken welke medicijnen u wel of niet kunt blijven slikken.

Als u zich niet helemaal fit voelt en bijvoorbeeld verkouden bent, is het soms niet verstandig om de operatie op de vastgestelde datum door te laten gaan. Geeft u het vooraf even aan, dan plant men u later in.

 

pre ok gesprek.jpg

 

Bij opname
Als u opgenomen bent, komen een aantal mensen bij u langs. Een verpleegkundige voert een gesprek met u, een arts doet nog een lichamelijk onderzoek en de anesthesioloog komt uitleggen hoe het zit met de narcose (ook op de pré-operatieve polikliniek). De hartchirurg die u gaat opereren komt langs om persoonlijk met u kennis te maken. Misschien heeft u zijn of haar collega gezien op de pré-operatieve polikliniek. De operatie wordt nogmaals kort met u besproken en als u, of uw naasten, vragen hebben kunnen die worden besproken.

Ook de fysiotherapeut komt bij u langs. Hij of zij geeft u oefeningen om het slijm beter op te kunnen hoesten als u na de operatie op de intensive care wakker wordt. Van de therapeut leert u ook hoe u rustig kunt ademhalen.

Steeds vaker nodigt de hartchirurg u uit voor een gesprek dat voorafgaat aan de operatie. Daarbij zijn natuurlijk uw partner of naaste familie ook welkom. In het gesprek kunt u alle vragen stellen waar u nog mee zit. Dat kan gaan over operatietechnieken, pijnbestrijding of de gevolgen voor het dagelijks leven na de operatie.

 

Als u even moet wachten
Elk hartcentrum heeft eigen wachttijden. In die tijd kunt u gewoon doorwerken als u zich fit genoeg voelt. Als u rookt, kunt u proberen te stoppen.

U kunt ook contact zoeken met een hartpatiëntenvereniging in de regio Friesland. De mensen van de patiëntenvereniging kunnen u als geen ander vertellen hoe de operatie verloopt en wat u allemaal tegen komt, ook na de operatie. Kijk voor verenigingen op de pagina met links bij het onderdeel algemeen van deze site.