Lettergrootte | aA | aA

Omleidingsoperatie van de kransslagaders (Bypass)

Wanneer uw kransslagaders zijn dichtgeslibd, kijkt de cardioloog altijd eerst naar manieren om het probleem op te lossen zonder te opereren. Dat kan bijvoorbeeld door een verandering van uw leefwijze, door medicijnen of door een dotter- of stentbehandeling. Als medicijnen helaas niet helpen en er meer dan een vernauwing is te zien heeft en u vaak pijn op de borst voelt, kan overwogen worden een omleidingsoperatie te doen. Het geblokkeerde stukje kransslagader wordt dan omzeild.

ok2.JPG

 

Wegomlegging voor het bloed

Bij een bypassoperatie wordt om de vernauwing in de kransslagaderen een extra ader gelegd. De chirurg haalt deze ader uit uw lichaam, meestal uw been of de borstslagader. Zo wordt als het ware een wegomlegging voor het zuurstofrijke bloed gemaakt, zodat het bloed weer goed kan doorstromen. De vernauwing zelf blijft zitten, maar wordt niet meer gebruikt omdat er een gezonde nieuwe aders voor in de plaats is gekomen.


ok4.JPG

Hart ligt bloot
Als u helemaal onder narcose bent en op de operatietafel ligt, opent de hartchirurg uw borstbeen met een elektrische zaag. Door de ribben te spreiden, kan hij gemakkelijk bij het hart komen en wordt het hart bloot gelegd. Als de omleiding op een gemakkelijke plek gedaan moet worden, kan de arts het meestal met een kleinere opening tussen twee ribben af. Een (slag)ader uit been of borst van de patiënt wordt van aorta tot onder de vernauwing aangebracht. Waarna  het bloed ongehinderd naar de hartspier stroomt. De chirurg hecht het borstbeen met metaaldraad aan elkaar. U kunt met deze draad gewoon door allerlei beveiligingspoortjes in winkels en op het vliegveld lopen. 
De hartchirurg kan op twee manieren opereren: 

  1. Hij legt het hart met een speciale vloeistof tijdens de operatie tijdelijk stil. De hart-longmachine neemt het dan over en zorgt er voor dat uw bloed blijft stromen.
    1. In de hart-longmachine wordt antistollingsmiddel aan uw bloed toegevoegd, ter voorkoming van bloedstolling.

      Als de omeidingsoperatie gereed is, brengt de hartchirurg het hart samen met de cardioanesthesioloog weer aan de praat. Het lichaam, dat tijdens de openhartoperatie koeler wordt gehouden, neemt langzaam de normale temperatuur weer aan. Uw lichaam neemt de functies geleidelijk weer over van de hart-longmachine. Nadat de machine wordt afgekoppeld, hecht de chirurg de openingen. Zolang u onder narcose bent,  blijft u aan de beademingsapparatuur.

    2. Hij opereert uw hart terwijl hart en lichaam gewoon blijven functioneren. In dit geval legt de hartchirurg slechts een klein stukje van uw hart stil, de rest blijft gewoon kloppen. Een speciaal toestel, dat twee zuignapjes rond de vernauwing zet, wordt aangekoppeld, waarna de operatie start. Zolang u onder narcose bent, wordt u beademd.


hart_longmachine.jpg

Als de omleidingsoperatie voorbij is


Na de operatie, wordt u wakker op de intensive care (IC). Vreemd is wellicht dat er waarschijnlijk nog een buisje in uw luchtpijp zit voor de beademing. Hierdoor kunt u niet spreken. Als u alleen een zuurstofkapje op heeft, kunt u wel praten maar bent u moeilijk verstaanbaar. Het kan zijn dat u niet scherp ziet, door de beschermende zalf op uw ogen.

Machines
De machines die u in de gaten houden, zijn hier duidelijk in beeld en geluid aanwezig. Een aantal apparaten controleren uw hart, een blaaskatheter vangt uw urine op en uw lichaamstemperatuur wordt permanent gemeten. Ook lopen er buisjes in uw borst en op de plek waar de chirurg een ader heeft weggehaald. De buisjes voeren wondvocht af van de plekken waar geopereerd is.

operatietechniek.JPG

Van IC naar MC
Op de IC mag u kort bezoek ontvangen. Nadat u daar 24 uur hebt gelegen, mag u naar de verpleegafdeling, afdeling R. Ook daar zijn bedden waar u extra in de gaten word gehouden, namelijk de Medium Care. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling, waar u begint met revalideren. Na een paar dagen loopt u zelfs al trappen. De bewegingen die druk op uw borst veroorzaken, zoals tillen en duwen, kunt u beter vermijden. Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling wordt u bezocht door de hartchirurg en de fysiotherapeut. Een paar keer per dag wordt uw bloed gecontroleerd.

In de war
Sommige mensen zijn na zo’n ingrijpende operatie gedesoriënteerd of in de war. Veel mensen krijgen heftige emotionele uitbarstingen of huilbuien. Dat komt over het algemeen door alle spanning van voor de operatie. Dat is niets om u voor te schamen,  het is juist goed om dat gevoel te uiten. Dat komt het genezingsproces alleen maar ten goede.

 

Wat te doen als u even moet wachten op de operatie?

Bij de keuze voor deze operatie kan het even duren voordat u aan de beurt bent. U kunt tot die tijd gewoon door blijven werken als u zich fit voelt. Ongeveer een week van tevoren neemt het planningsbureau contact met u op over de dag van opname. Zij bespreken met u welke medicijnen u tot de operatie wel of niet mag nemen en beantwoorden uw vragen rondom de opname.