Lettergrootte | aA | aA

Wat gebeurt er tijdens een openhartoperatie?

Met een speciale zaag wordt de borstkas opengemaakt, meestal om bij een of meerdere bloedvaten een omleiding (bypass) te maken. Daarvoor worden aders of slagaders elders uit het lichaam, uit een been of arm, gebruikt. De nieuwe bloedvaten worden op de bestaande bloedvaten aangesloten op zo’n manier dat de verstopping wordt omzeild. Verder kunnen tijdens een openhartoperatie hartkleppen worden vervangen door metalen of kunststof kleppen of gerepareerd worden.

 

ok12.jpg


Hoe lang duurt de ingreep?

Een bypass-operatie duurt tussen de vier en viereneenhalf uur, afhankelijk van de hoeveelheid omleidingen en de moeilijkheidsgraad van de operatie. Er worden gemiddeld tussen de één en zes bypasses gemaakt. Normaal worden er in een operatiekamer op een dag twee patiënten geholpen. Een operatie aan hartkleppen duurt gemiddeld zo’n vier uur, maar kan langer duren als de operatie complexer is. Er zijn ingrepen die een hele dag kunnen duren.

Hoe verlopen opname en herstel?
(indien er geen complicaties optreden)


De patiënt die een openhartoperatie moet ondergaan, wordt een dag van tevoren opgenomen. Na de operatie wordt de patiënt naar de intensive care gebracht, waar hij of zij meestal minimaal 24 uur verblijft. Daarna moet de patiënt nog een week tot tien dagen worden verpleegd op een verpleegafdeling.

 

De revalidatie start direct op de verpleegafdeling al. Na enkele weken begint de intensievere revalidatie. Dat gebeurt onder leiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. De revalidatie (ondermeer fietsen) neemt doorgaans zes weken in beslag.