Lettergrootte | aA | aA

Operatieapparatuur

A. Instrumenten
B. Echo-apparaat

C. Bewakings- en beademingsapparatuur

D. Hart-longmachine.

A. Instrumenten

Aan het voeteneinde van de operatietafel staan twee tafels. Op die tafels liggen de instrumenten die nodig zijn voor de operatie. Er liggen onder meer scharen, pincetten, gaasjes, protheses zoals hartkleppen en pacemakers, hechtmateriaal in alle soorten en maten. Voor het hechten van aders, slagaders, spieren of huid is telkens ander draad nodig. Hier ligt ook een defibrillator waarmee het hart na de operatie weer op gang wordt geholpen.
 

ok18 assistent.jpg

 

B. Echo-apparaat

Aan het hoofdeinde van de patiënt staat een echo-apparaat opgesteld. Daarmee wordt (via de slokdarm) de functie van het hart in de gaten gehouden.

 

echocardiogram.JPG

 

C. Bewakings- en beademingsapparatuur
Aan het hoofdeinde van de patiënt staat de bewakings- en beademings-apparatuur. Daarmee wordt (via de slokdarm) de functie van het hart in de gaten gehouden. De beademingsapparatuur neemt tijdens de ingreep de ademhaling van de patiënt over. Via het bewakingsapparaat is onder meer te zien hoe de ademhaling van de patiënt verloopt en hoe zijn temperatuur en polsslag zijn. Ook staat hier apparatuur waarmee infuusvloeistof en bloed kunnen worden verwarmd. De temperatuur, die tijdens de operatie is gedaald, moet aan het einde van de ingreep weer omhoog worden gebracht. Daarvoor worden onder meer verwarmde infuusvloeistof en bloed gebruikt.


anesthesie.jpg

 

D. Hart-longmachine De hart-longmachine staat pal achter de chirurg. Tijdens de ingreep wordt het hart stilgelegd. De werking van hart en longen wordt overgenomen door de hart-longmachine. Via deze machine wordt ook de kwaliteit van het bloed op peil gehouden. Zo wordt onder meer zuurstof toegevoegd.

hartlonmachine mcl.jpg